Inställningar för GIF-optimizern i PSP.

PS! Om du sparar i Optimizern och gjort allt klart och är onöjd. Då kan du fortsätta jobba med bilden och spara om den. Men bara så länge du inte stängt ner den.

Börja med att ta fram en tom, transparent canvas. Den inställning som är markerad med rött är viktig i det här läget. Se till att du har den ibockad.

Kanske är våra problem slut redan här. Annars fortsätter du neråt i tutten. Har du den inte ibockad får du ju en färgad bakgrund redan från start.

Ta fram en bild som du ska spara. Den ska ha transparent bakgrund. Öppna din "Gif Optimizer" eller gå via menyn "File/export/gif optimizer".

Börja med att trycka på DEFAULT för att få bort alla inställningar och återgå till de grundinställningar som gällde när du installerade programmet.


Sedan ser mina inställningar ut så här. Som du vet kan man behöva ändra dem beroende på vilkan bild man ska spara och dess förutsättningar.Bildsida 2


Den bild jag använder som prov kräver dessa inställningar. Det här på den här bilden man kan prova sig fram och ser resultatet i höger ruta.

Bildsida 3


Här kan man också prova sig fram. Ibland kan resultatet bli bättre med färre färger, ibland behöver man använda sig av dithering. På den bild jag använder här gör dithering ingen som helst skillnad. Så den får vara noll. Sen har du tre alternativ att välja på längre ner till vänster. "Standard/web-safe", "Optimized Median Cut" och "Optimized Octree". Jag har valt alternativ två till den här bilden, vilket du ser. Det översta skulle inte funka alls, visar på bild strax, medan alternativ tre skulle funka lika bra.


Bildsida 4


Den här sidan låter dig välja hur du vill att din bild ska laddas upp. Har inte mycket med sparandet att göra. Sedan är version 89a ibockad och där kan jag inte göra mycket av val liksom.

Bildsida 5


Här ser man lite olika saker om bilden. Filstorlek och hur lång tid det tar för olika bredband och modem att ladda hem den. Kan vara intressant om man ska ha den på hemsidan och anar att den är för stor. Så har jag en liten sak till....Här ser du hur tung din grundbild är och hur tung den blir sedan. Kan vara bra att känna till. Nu klickar vi okej.Leta upp mappen där du vill ha din bild, skriv in ett namn, gärna utan å,ä och ö. Helst utan tomma mellanrum mellan bilderna. - och _ går utmärkt att använda. T ex nalle_bitte.gif. Varför? Jo, chansen att din bild syns på tex din hemsida blir större för alla. Är det någon som ska kika in hos dig kanske dom bara ser ett rött kryss för deras dator klarar inte av moderniteter som mellanslag, komman och allt vad man ser idag.

Nu ska din bild vara klar. Dubbelklickar jag på den så får jag upp den i ett visningsprogram för fax och bilder. Kan vara så att du inte har den finessen. Prova då att öppna ett mail, lägga in färgad bakgrund och ta in bilden så ser du om den är transparent.


Funkar det nu då? Om inte så kan du prova att använda Wizard. Tar vi på nästa sida.

Sidan TVÅ

~Tillbaka~